Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ότι αφορά την προσφυγή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά πειθαρχικής ποινής που του είχε επιβληθεί το 2016, όταν ο ίδιος ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φρόντισε με παρέμβαση της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να «δικαιωθεί» η πλευρά Ντογιάκου, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να μην δικάσει την προσφυγή επί της ουσίας, αλλά να την αντιμετωπίσει ως «φιλικό διακανονισμό» και να τη… διαγράψει.
Πιο αναλυτικά η πειθαρχική ποινή σε βάρος Ντογιάκου, αφορούσε σε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών. Ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του 2017. Μέχρι και πρόσφατα όμως η υπόθεση δεν είχε εκδικαστεί αλλά όπως θα δούμε ούτε και εκδικάστηκε επί της ουσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία δημοσίευσε το dikastiko.gr, η ελληνική «κυβέρνηση αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης του προσφεύγοντος, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Σύμβασης λόγω της πειθαρχικής κύρωσης που του επιβλήθηκε». Με δεδομένο αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «διαπίστωσε ότι, μετά τη ρητή συμφωνία του προσφεύγοντος με τους όρους της δήλωσης της κυβέρνησης, η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως φιλικός διακανονισμός μεταξύ των μερών». Έτσι η υπόθεση αποσύρθηκε (διαγράφηκε) και προβλέφθηκε αποζημίωση 7.000 ευρώ υπέρ του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, πρόκειται για πρωτοφανή μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία όχι μόνο εκθέτει το ελληνικό κράτος αλλά δείχνει πόσο διαφορετικά και ευνοϊκά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον εκλεκτό της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι οποιουδήποτε άλλου έλληνα πολίτη που προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας. Πολλώ δε μάλλον όταν η ελληνική κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να παρέμβει κατά παλαιότερης απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου απαξιώνοντας στην ουσία το θεσμό της Δικαιοσύνης για χάρη του Ντογιάκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσφυγή Ντογιάκου χειρίστηκε ως δικηγόρος η Λία Αθανασίου. Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρος Πειραιά η κα Αθανασίου σχετίζεται με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς είναι συνεταίρος του στο δικηγορικό του γραφείο.
Μετά από όλα αυτά, πως ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός να μην κάνει τα «χατίρια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μία σειρά από κρίσιμες υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα το θέμα των υποκλοπών, η τραγωδία στα Τέμπη κτλ.